Studio Junction workshop

October 28th, 2012


It’s a rainy day here in Toronto, and I’m spending a quiet Sunday at the store reflecting on the past year and all of the amazing changes that have happened. There is nothing special about today, but it has a sort of significance for us because by this time next month we will have moved back into our home above the store.

Our mornings have consisted of talking about how nice it will be when we are back above the store, and our vision always includes enjoying coffee in various spots around the home. I go up almost every day to check on the progress, and I always find myself saying things like “Oh yes, the light is very nice here. This is the perfect place to have a cup of coffee.” In fact, there are 20 nice places to have coffee I think.

Now I feel a bit self conscious saying this next bit, but I think that if I acknowledge the stereotype all will be forgiven. Bloggers are often in the habit of apologizing about neglecting their blog, and we are guilty of this as well. We tell ourselves, once we are around nice surroundings we will be able to take more photos and talk with you more. I insist this is the truth, we will be back to our blogging ways soon enough.

Now I get a lot of people asking why we haven’t posted more photographs of the progress of our home, and I don’t really have a good answer. We’re always up for sharing most things, but this home is so intimate for us. I think over a time a mosaic of our home will be built with each post in the coming months. To just take a bunch of snaps of each room feels inappropriate. This is a space that needs time to settle in and evolve. Plus, if we show the whole house, how will we sell volume five of Mjolk?

Anyway, I’ve been holding on to these photos of Studio Junction’s new workshop. A space that we have greatly benefited from, as most of our mill work has churned out from here. New machines were buzzing away as I stopped by to visit a forest’s worth of white oak slated to be milled into doors, windows, and cabinets.


The work space is in a large brick building with a cantilevered mezzanine.


The work desk.


A prized Japanese hand saw.


A micro building model made of laminated wood.


The industrial glass windows are operable from this sliding track mechanism.



Piles and piles of white oak.



A huge slab of wenge being saved for something special – although we don’t know what that special something is yet!


The individual components for our doors.




The original light feature that was connected to the curve wall in our shop. The curve wall was originally part of an installation at the Gladtstone Hotel called “Come up to my room”. It was perfect timing because we commissioned our store shortly after and used the curved wall as a permanent feature at our store.

Seeing this, I wish we included the ceiling element as well!



The model of the infamous Courtyard House.

Only four more weeks to go. We can’t wait.

Filed under: General,The Junction | 1 comment